TangoNyky-duettoilta

Minna Tuovisen ja Martin Heslopin vuonna 2018 alkuunpaneman TangoNyky-illan pääosassa ovat duetot. Duetto antaa upean mahdollisuuden dynaamiselle kommunikaatiolle ja intensiiviselle läsnäololle. Vuosittain illassa on esiintynyt mm. Minna Tervamäki, Sanna Kekäläinen, Reija Wäre, Janne Marja-Aho, Ismo-Pekka Heikinheimo Katja Koukkula ja Jussi Väänänen. Illan musiikista on vastannut Mikko Helenius orkestereineen.

TangoNyky-duettoilta Musiikkitalon Black Boxissa la 23.10 klo 19.


TangoNyky 2021

Vuoden 2021 TangoNyky-ilta tarjoaa kiehtovia ja yllätyksellisiä tulkintoja tangosta nykytanssin, flamencon ja uuden sirkuksen näkökulmasta. Festivaalin taiteelliset johtajat Minna Tuovinen ja Martin Heslop ovat jälleen kerran kutsuneet iltaan kiinnostavan joukon taiteiljoita. Illan tilausteosten koreografeina ja tanssijoina ovat Katja Lunden, Janne Marja-Aho, Jenna Broas, Elina Lindfors, Kardo Shiwan, Wilhelmina Ojanen, Louis Sartori do Vale ja Mira Ravald. Illassa esiintyvät myös Minna Tuovinen ja Martin Heslop. Musiikista vastaa Mikko Helenius ja Soul Strings jousiorkesteri.

Tänäkin vuonna illan ohjelma päättyy yhteiseen tanssihetkeen, jossa katsoja voi kokea kosketuksen osana huikeaa musiikillista maisemaa.

 • Katja Lunden (lue lisää)

  Katja Lundénin johtama Katja Lundén Company on tullut tunnetuksi rajojarikkovista teoksistaan, kuten Muiston jälki, Universo, Flamencosauna, Edvard Munch – Elämän tanssi, AfterMachine ja Norsun Elämää - La Vida de Una Elefante. Companyn tyyli on uniikki sekoitus flamencoa, nykytanssia sekä uudenlaista musiikkiteatteria. Katja Lundénin yhteistyökumppaneita ovat eri alojen huippuosaajat kuten ohjaaja Kari Heiskanen, muusikot Pablo Suárez, Juan Antonio Suárez, Anna-Mari Kähärä ja Kimmo Pohjonen, puvustaja Erika Turunen, dramaturgi Aina Bergroth sekä koreografit Rafaela Carrasco ja Manuel Liñan. Katja Lundén Companyn teokset ovat arvostelu- ja yleisömenestyksiä ja ovat kiertäneet menestyksekkäästi esim. kansainvälisillä tanssi - ja musiikkifestivaaleilla.

 • Janne Marja-aho

  Janne Marja-Aho on toiminut laaja-alaisesti tanssin ja teatterin tuotannoissa tanssijana, koreografina, laulajana ja näyttelijänä. Hän tanssi pitkään Helsingin kaupungin teatterin tanssiryhmässä ja on työskennellyt tanssijana useiden koreografien kanssa mm. Sanna Kekäläisen ja Kenneth Kvarnströmin kanssa.

 • Kardo Shiwan

  Kardo Shiwan on esiintyvä taiteilija, jatkuvassa liikkeessä oleva liikkuja ja liikkeen tekijä. Kardo on valmistunut Helsingin Taideyliopistosta (Teak) vuonna 2019. Kardo on kiinnostunut työskentelystä joka sijoittuu kulttuurintutkimuksen ja ruumiillisuuden välimaastoihin ja risteyskohtiin. Viimeisen vuosien aikana Kardo on työskennellyt laajasti erilaisissa projekteissa eri asemissa: koreografina, tanssijana, koreografin assistenttina ja näyttelijänä niin televisiossa kuin teatterilavoilla, niin Suomessa kuin ulkomailla.

 • Wilhelmina Ojanen

  Wilhelmina Ojanen on tanssitaiteilija ja koreografi. Hän on suorittanut opintonsa Trinity Laban yliopistossa, valmistuen 2018 kunniamaininalla tanssijan maisteriohjelmasta. Opintojen jälkeen Wilhelmina on työskennellyt Englannissa koreografina, tanssijana ja tanssinopettajana. Vuodet 2018-2019 Wilhelmina oli Sadler’s Wells-teatterin Young Associate Artist, ja loi teoksia teatterin suurelle ja pienelle näyttämölle. Wilhelminan koreografisia töitä on esitetty mm. Kala Sangam Teatterilla, The Place Teatterilla, Lilian Baylis Studiolla ja Laban Teatterilla. Esiintyjänä Wilhelmina on työskennellyt mm. Hagit Yakiran, Richard Chappellin, Jarkko Partasen, Ben Wrightin ja Stephanie Schoberin teoksissa.

 • Luis Sartori do Vale

  Luis Sartori do Vale on brasilialainen nykysirkustaiteilija, -ohjaaja ja kuvataiteilija, joka on asunut Helsingissä vuodesta 2011. Työssään hän tutkii eri taidemuotojen välistä vuoropuhelua ja esittävän taiteen runollista estetiikkaa. Luis on valmistunut kuvataiteilijaksi Brasiliassa ja sirkustaiteilijaksi Ecole Supérieure des Arts du Cirquessa Brysselissä. Hän on esiintynyt laajalti ympäri maailmaa. Omien tuotantojensa lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä useiden taiteilijoiden ja ryhmien kanssa, kuten Petri Dish, Kallo Collective, Archaos ja Les 7 Doigts de la Main. Hänen ryhmänsä Portmanteau ja yhdessä Mira Ravaldin kanssa hänelle on myönnetty Sirkuksen Lumo -palkinto 2018 tunnustuksena suomalaisen sirkustaiteen edistämiseksi tehdystä työstä.

 • Mira Ravald

  Mira Ravald on nuorallatanssiin ja afrokuubalaisiin lajeihin erikoistunut sirkustaiteilija ja tanssija. Hän työskentelee pääosin monitaiteisessa ryhmässä Company Portmanteau kiertäen teoksillaan Portmanteau (2018) ja Piste, piste, piste (2020) yhdessä Luis Sartori do Valen kanssa. Aiemmin Mira on työskennellyt muun muassa ruotsalaisessa nykytanssiryhmä Kompani Raande-Vo:ssa, Tanssiteatteri Hurjaruuthissa, Svenska Teaternin ja Helsingin Kaupunginteatterin musikaaleissa, tanssiteatteriproduktioissa Sveitsissä ja lukuisissa kuubalaisen tanssin esityksissä. Miran tanssi- ja sirkustaidetta fuusioiva lyhytelokuva OMI (2020) on palkittu kokeellisuudestaan kansainvälisillä lyhytelokuvafestivaaleilla.

 • Jenna Broas

  Jenna Broas on Helsingissä ja Porvoossa työskentelevä tanssitaiteilija. Hän on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta 2017, jota ennen hän opiskeli ja työskenteli Lontoossa. Tanssijana ja koreografina hän on työskennellyt useissa teoksissa ja erilaisissa kokoonpanoissa niin Suomessa kuin ulkomailla (mm. Anders Duckworth, Carolyn Deby, Johanna Nuutinen, Sara Gurevitsch, Jenni-Elina von Bagh). Hän työskentelee vierailevana tanssijana Tero Saarinen Company:ssa sekä yhdessä tila- ja videotaiteilija Fabian Nybergin kanssa muodostaen taiteilijaduon Broas & Nyberg. Hän on kiinnostunut kehon ja liikkeen moninaisuudesta, sen huokoisesta ja virtuoottisesta potentiaalista sekä digitaalisista työkaluista koreografisena välineenä.

 • Elina Lindfors

  Elina Lindfors on helsinkiläinen freelance tanssija, jonka into oppia uutta ja tutkia omia fyysisiä rajoja on vienyt hänet aina uusien haasteiden pariin. Tanssi on hänelle keino päästä käsiksi kehon ja mielen yhteyden rajapintaan, sekä ymmärtää niin itseään kuin katsojaakin tavalla, jota hän ei sanoin pysty ilmaisemaan. Tanssijana Elina on toiminut monipuolisesti nykytanssitaiteen eri kentillä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hän on työskennellyt muun muassa saksalaisen bodytalk -tanssiteatteriryhmän, Tim Gerhardsin, Ian Kalerin, Susanna Leinosen teoksissa, sekä useissa eri freelancer taiteilijoiden työryhmissä. Teatterilavoilla työskentelyn lisäksi hän on esiintynyt satunnaisesti tv-lähetyksissä, musiikkivideoilla ja taustatanssijana muun muassa koreografi Reija Wäreen ja Katrin Vaskelaisen kanssa. Parhaillaan hän työskentelee Susanna Leinonen companyssa ja toimii freelance tanssijoiden muodostaman yhteisön, This Good Companyn, perustajajäsenenä. Elina on valmistunut Kansallisoopperan balettioppilaitoksesta nykytanssilinjalta 2013. Hän on jatkanut tanssijan opintoja Ruotsissa Diambra -tanssikoulussa ja nykytanssijan opintoja myöhemmin Itävallassa Salzburg experimental academy of dance -korkeakoulussa. Tanssijan opintojen lisäksi Elina on opiskellut kasvatuspsykologiaa ja on valmistunut kasvatustieteen maisteriksi 2015, sekä hänellä on pilatesohjaajan koulutus.


Minna Tuovinen &
Martin Heslop

Minna Tuovinen ja Martin Heslop ovat kokeneita koreografeja, tanssijoita, filmintekijöitä ja opettajia. He ovat luoneet yhdessä yli 60 tanssiteosta, joista useat ovat olleet tilausteoksia kotimaisille ja ulkomaisille festivaaleille. Pari on saanut paljon kiitosta tangoa ja nykytanssia yhdistävistä teoksista, joita on esitetty Argentiinassa, Brasiliassa, Kolumbiassa, Euroopassa ja Suomessa.


Illan Musiikki

Minna Tuovinen ja Martin Heslop ovat tehneet yhteistyötä Mikko Heleniuksen kanssa jo vuodesta 2016 lähtien. Yhteistyö on ollut hedelmällistä ja tuonut mukanaan erilaisia yhteistyön muotoja. Mikko on toiminut TangoNyky-illan musiikillisena vastaavana ja luonut tiiviissä yhteistyössä taiiteiljoiden kanssa kunkin teoksen musiikin.


TangoNyky 2018 2019 2020

Alla kuvia edellisten vuosien esiintyjistä ja teoksista. Klikkaamalla kuvaa saat lisätietoa.

Minna & Emmi

Näiden kahden välillä

Minna Tervamäki &
Emmi Pennanen

2018

Jarkko & EVE

Elude

Jarkko Lehmus &
Eve Mutso

2018

Katja & Jaakko

Bel Amis

Katja Koukkula &
Jaakko Toivonen

2018

Elina & Karolina

Emerald

Elina Pirinen &
Karolina Ginman

2018

Sanna & Janne

Hoivatango

Sanna Kekäläinen &
Janne Marja-aho

2019

Reija & Minttu

Aika

Reija Wäre &
Minttu Sinkkonen

2019

Minna & Thibault

Nahash

Minna Tervamäki &
Thibault Monnier

2019

Ismo-Pekka & Tanja

Tangoystäväin

Ismo-Pekka Heikenheimo &
Tanja Illukka

2020

Mia & Minna

Game Changer vol I

Mia Jaatinen &
Minna Kartunen

2020

Katja & Jussi

Ehdotuksia
G-mollissa

Katja Koukkula &
Jussi Väänänen

2020

Minttu & Miro

Yksi toiseen

Minttu Pietilä &
Miro Puranen

2020

Minna & Martin

Kun ainoa valo on harma 2020

Circumstantial 2019

Obscure Sorrows 2018

Minna Tuovinen &
Martin Heslop

Improtango tanssihetki

Illan ohjelma päättyy taiteellisten johtajien vetämään yhteiseen tanssituokioon yleisön ja jousiorkesterin kesken. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua ja kokea kosketus osana huikeaa musiikillista maailmaa. Improtango perustuu yksinkertaisiin harjoituksiin ja näin mahdollistaa yhteisen luovan tilan sekä merkityksellisen ja aidon kohtaamisen jo heti alkulähteillä. Improtangossa siis harjoitellaan miten kommunikoidaan sen sijaan kuin harjoiteltaisiin askelkuvioita.


Sign up to our Newsletter