Koreografipari Minna Tuovinen ja Martin Heslop

ovat olleet suomalaisen tanssikentän kiinnostavimpia ja innovatiivisimpia tanssitaiteilijoita jo vuodesta 1991 lähtien. He ovat molemmat opiskelleet nykytanssin ja modernin tanssin huippujen johdolla legendaarisissa kouluissa Lontoossa ( Laban Centre) ja New Yorkissa (Martha Graham, Erick Hawkins ja Merce Cunningham). Minna on valmistunut koreografin maisteriksi Teatterikorkeakoulun tanssitaiteenlaitokselta.

Koreografiparin yhteistyö alkoi vuonna 1991 ja he ovat yhdessä luoneet yli 60 teosta, joista useat ovat tilausteoksia kotimaisille tai ulkomaisille festivaaleille. Molemmat ovat koreografeja, tanssijoita, filmintekijöitä ja kouluttajia. Tämä tuottelias ja innovatiivinen pariskunta on tuonut raikkaan ja uniikin lähestymistavan kaikkeen heidän työhönsä. He ovat intohimoisesti kulkeneet omannäköistä polkuaan.

Kouluttajina he ovat opettaneet ja inspiroineet suomalaisia tanssintekijöitä sekä näyttelijöitä heidän työnsä ja opetuksensa kautta Teatterikorkeakoulussa, mutta myös opettaen ja koreografioiden eri tanssikouluissa-ja instituutioissa eri puolilla Suomea. Kansainvälinen opetustoiminta on vienyt heitä Euroopan ja Etelä-Amerikan yliopistoista Brazilian faveloihin. Opiskelu Laban Centressä on vaikuttanut syvästi heidän työskentelymetodeihinsa. Luova kehollinen kommunikaatio, Improtango ja Improcamera ovat heidän kehittämiään opetusmetodeja.

Minna & Martin
Minna & Martin

As2wrists Dance Company

Minna ja Martin perustivat As2wrists Dance Companyn vuonna 1999. Ryhmä on tullut tunnetuksi omaperäisistä, visuaalisesti vahvoista ja tunteisiin vetoavista teoksista, joissa yhdistyyt rikas liikekieli, monitasoiset jännitteet ja tarinankerronta. Omaperäinen tyyli ja liikekieli on tulosta kahden koreografin/tanssijan läheisestä työskentelystä yli 25 vuoden ajan. Ryhmän toiminta on korkeatasoista ja monipuolista. Se on saanut paljon kiitosta tangoa ja nykytanssia yhdistävistä teoksista, joita on esitetty Argentiinassa, Brasiliassa, Kolumbiassa, Euroopassa ja Suomessa.

Video ja multimedia ovat olleet aina merkittävässä roolissa ryhmän tuotannoissa. Vuodesta 2006 lähtien koreografit ovat tehneet yhteistyötä palkitun argentiinalaisen tanssivideopioneerin Silvina Szperlingin kanssa. Kolmikko on toteuttanut ja tuottanut yhdessä useita tanssidokumentteja Etelä Amerikassa. He ovat pitäneet myös useita Improcamera työpajoja Argentiinassa, Braziliassa, Kolumbiassa ja Suomessa. Ryhmä on myös tuottanut useita lyhytanssivideoita. Tanssivideotuotantoja on esitety eri tanssi-ja tanssivideofestivaaleilla eri puolilla maailmaa. Martin on myös etevä valokuvaaja ja graafinen suunnittelija ja on ollut vastuussa ryhmän visuaalisesta ilmeestä ja multimedia materiaalista koko toiminnan ajan.

As2wrists dance company
As2wrists dance company

Opetus ja opetusmenetelmat

Improtango
Improtango on Minnan ja Martinin pitkään kehittämä ja jalostama tanssikieli. Sen juuret ovat argentiinalaisen tangon peruselementeissä, jotka luovat pohjan luovalle, dynaamiselle ja monitasoiselle kommunikaatiolle. Nykytanssin vapaus ja rikkaus erilaisiin tulkintoihin ja merkityksiin ovat sen ydintekijöitä. He ovat luoneet kiehtovan tavan opettaa tangoa. Sen hienous ja ainutlaatuisuus perustuu siihen, että se on helposti lähestyttävä, kuka tahansa pääsee kokemaan tangon hurmosta helposti lähestyttävien harjoitusten avulla. Koreografit ovat pitäneet useita työpajoja eri kohderyhmille Suomessa ja Etelä-Amerikassa.


Luova kamera ja Laban
Tuovinen ja Heslop ohjasivat tanssidokumentin Koillis-Brasiliassa yhdessä brasilialaisen ohjaajan Alexandre Veraksen ja argentiinalaisen ohjaajan Silvina Szperlingin kanssa vuonna 2009. Veraksella oli erityinen kiinnostus Labanin teorioihin ja niiden soveltamiseen kameratyöskentelyssä. Nelikko päätti järjestää työpajan, jossa liike, luova kameran käyttö ja Labanin effort teoria kohtaavat. Ensimmäinen yhteinen tanssijoiden, koreografien, videontekijöiden ja ohjaajien kurssi pidettiin Paracurussa, Brasiliassa saman vuoden lopussa.


Luova dialogi
Improcameran päämääränä on luoda dynaaminen ja luova dialogi tanssijan ja kameran välille. Koreografit ovat pitäneet useita Improcamera työpajoja yhdessä Silvina Szperlingin kanssa Argentiinassa, Brasiliassa, Kolumbiassa ja Suomessa.


Monitaiteellinen foorumi
Improcamera työpajat on tarkoitettu monitaiteellisiksi foorumeiksi eri taiteen tekijöille ja opiskelijoille. Työpaja työskentelyn päätteeksi luodaan videoinstallaatioesitys/esityksiä paikalliseen galleriaan/studioon.


Luova kehollinen kommunikaatio
Toiminnan keskeisinä sisältöinä ovat erilaiset fyysisen kommunikaation harjoitteet. Tutkimme johtajuutta ja seuraamista, miten luodaan ideoita, miten niitä kehitetään, ryhmädynamiikkaa, rentoutuneen ja läsnäolevan mielen tärkeyttä luovan ajattelun edellytyksenä. Luova kehollinen kommunikaatio mahdollistaa konkreettisen ja hauskan tavan tutkia kehollisen kommunikaation mahdollisuuksia ja sudenkuoppia. Se on oiva esimerkki hienovaraisesta ja taitavasta kommunikaatiosta, johtajuuden ja seuraamisen soljuvuudesta, luovuudesta, kuuntelun tärkeydestä, tässä hetkessä olemisesta, antamisesta ja ottamisesta, ideoista ja niiden kehittämisestä, impulssien antamisesta ja vastaanottamisesta. Tärkeitä asioita osana toimivaa ja tervettä työyhteisöä.

Minna & Martin
As2wrists dance company

Kansainvalinen toiminta

Opetus
Ryhmä on tuottanut ja toteuttanut useita kansainvälisiä kiertueita, koulutusprojekteja ja yhteistyöhankkeita. Nämä ovat olleet joko lyhytkestoisia vierailuja tai useamman kuukauden kestäviä hankkeita. Kaikki vierailut ovat sisältäneet esityksen sekä koulutus osuuden.
Viime vuosina ryhmän kansainvälinen toiminta on kohdistunut pääasiallisesti Etelä-Amerikkaan ja siellä Argentiinaan, Brasiliaan ja Kolumbiaan. Sen Etelä-Amerikan toiminnasta on vastannut ryhmän pitkäaikainen manageri-ohjaaja Silvina Szperling. Ryhmällä on laajat, luotettavat ja pitkäaikaiset yhteistyökumppanit, joiden avulla ryhmä on voinut toteuttaa vuosittain kiinnostavia yhteistyöprojekteja.


Esimerkkejä ryhmän kansainvälisestä toiminnasta
MovesOn
Vuonna 2009 Tuovinen ja Heslop aloittivat MovesOn kansainvälisen kulttuurin kehitysyhteistyöprojektin. Sen päämääränä on luoda pitkäaikaisia kumppanuuksia paikallisten tanssiryhmien ja -organisaatioiden kanssa edistämään sosiaalista ja taloudellista tasa-arvoa tanssin keinoin. He ovat toteuttaneet useita mittavia kulttuurin kehitysyhteistyöprojekteja Argentiinassa ja Brasiliassa.


Bom Jardin
Bom Jardin kulttuurikeskus sijaitsee Fortalezassa, Brasiliassa. Keskus on rakennettu kaupungin väkivaltaisimman ja köyhimmän favelan keskelle. Koreografit työskentelivät paikallisten tanssiopettajien, lasten ja nuorten kanssa viikon ajan. Vierailun kohokohtana olivat improvisaatiot favelan kaduilla, jonne paikalliset ihmiset kerääntyivät katsomaan ja taputtamaan esiintyjille. Vierailu päättyi koreografien esitykseen Mango Moves On sekä työpajaan osallistuvien demoesitykseen kulttuurikeskuksen teatterissa.


Itapipoca
Itapipoca on syrjäinen ja köyhä kaupunki Brasilian koillisosassa. Siellä koreografit vierailivat paikkallisessa tanssiryhmässä. Vaikeista ja haasteellisista oloista huolimatta ryhmä kunnianhimoisesti ylläpiti tanssikoulua sekä tanssiryhmää. Balé Baiao tanssiryhmän tärkeänä tehtävänä on saada paikallinen yhteisö osalliseksi tanssia. As2wrists Dance Companyn vierailu oli ryhmälle erittäin tärkeä. Vierailuja on erittäin harvoin. Koreografit opettivat intensiivisen viikon ajan improvisaatiota, repertuaari materiaalia sekä valmistelivat yhdessä tanssijoiden kanssa demoesityksen. Tanssijat olivat myös osana tanssidokumenttia, jota varten kuvattiin materiaalia upealla rannalla. Vierailu päättyi Minna ja Martinin esittämään duettoon ja tanssijoiden demoesitykseen kulttuuritalolla, jonka seiniä koristivat poliittiset iskulauseet. Koreografit palasivat Itapipocaan vielä toisen kerran jatkamaan aloitettua yhteistyötä.


Paracuru
Pieni kalastajakylä Paracuru, Brasiliassa, on myös ollut koreografien monien vierailujen kohde. Ex- balettitanssija Flavio Sampaio perusti kotikyläänsä tanssikoulun ja -ryhmän. Tanssiryhmä ton ammattilaisryhmä, joka on kunnianhimoisesti kehittänyt taiteellista toimintaansa. Heillä käy vierailevia koreografeja luomassa teoksia ja esiintyvät myös paljon ulkomailla. Minnalla ja Martinilla on ollut hieno tilaisuus työskennellä tanssiryhmän kanssa tiiviisti. Yhteistyön yhtenä kohokohtana oli A postcard from Paracuru tanssidokumentin kuvaaminen eläväisessä ja vieraanvaraisessa kylässä. Koreografeilla oli mahdollisuus päästä tutustumaan läheltä tanssijoiden elämään ja heidän perheisiinsä. Nämä kokemukset ovat jääneet lähtemättömästi koreografien mieleen.


Bahia Blanca
Bahia Blancassa, Argentiinassa Minna ja Martin työskentelivät paikallisen Cuatroicuarto tanssiryhmän kanssa. Tämä oli pisin vierailu , he viettivät kaupungissa 4 kuukautta ja lopputuloksena syntyi Tango for No Body teos 9:lle tanssijalle, jonka ensi-ilta oli upeassa kaupungin teatterissa.


Kiertueet
Ryhmä on toteuttanut useita kiertueita Argentiinassa. Vuonna 2007 ryhmä esitti Tango for the emotionally Famous teosta Buenos Airesissa. Ryhmä sai mittavan näkyvyyden maan suurimmissa lehdissä. Esityksen näki myös kuuluisa argentiinalainen tangolaulaja Susana Rinaldi, jonka kanssa koreografeilla oli kunnia keskustella esityksestä ja suomalaisesta tangosta. Teoksessa tanssivat Reija Wäre, Teemu Kyytinen ja koreografit. Seuraavana vuonna he kiersivät samalla teoksella Santa Feessa, Rosariossa ja Marcos Juarezissa Argentiinassa sekä Salvador de Bahiassa, Brasiliassa.

Vuonna 2012 ryhmä tuotti ja toteutti tanssidokumentin tangosta A step in the Tangocean. Koreografit kuvasivat dokumentin Buenos Airesissa yhteistyössä ohjaaja Silvina Szperlingin kanssa. Dokumenttia on esitetty useilla tanssi-ja tanssivideofestivaalilla eri puolilla maailmaa.

Vuonna 2013 Minna ja Martin esittivät kotimaisilla ja kansainvälisillä areenoilla paljon kiitosta saanutta teostaan Tango Noir VideoDanzaBa festivaalilla Buenos Airesissa. Ryhmä kutsuttiin myös esiintymään Córdoban suurella teatterifestivaalilla Internacional festival del teatro Mercosur. Córdobassa koreografit pitivät Silvina Szperlingin kanssa Improcamera työpajan yhteistyössä festivaalin ja Centro Cultural de Españan kanssa. Kiertue päättyi esitykseen Marcos Juarezissa, soijalla rikastuneen kaupungin 100-vuotis juhlissa.

2014 ryhmä matkusti Caliin Kolumbiaan, jossa ryhmän koreografit toteuttivat 2-viikkoisen residenssin Javeriana yliopistossa. He pitivät siellä Improcamera työpajan Silvina Szperlingin kanssa. Tähän monitaiteelliseen työpajaan osallistui mediataiteen,-viestinnän,-taiteen-ja tanssinopiskelijoita. Työpajan teemana oli luova keho kaupunkiympäristössä. Työpajan kohokohtana oli päivän mittainen kuvausvierailu Caliin, jota värittivät vaarat, yllätykset ja tukahduttavan helteinen sää. Kuva-ja äänimateriaali koottiin lopuksi videoinstallaatioksi. Urbanbody on camera videoinstallaatio toteutettiin paikallisessa galleriassa. Osana installaatiota olivat myös opiskelijoiden live-esitykset. 2 viikkoa kestävän vierailun aikana koreografit esittivät myös Tango Noir teosta teatteri Alfonso Borreossa.

2016 ryhmä toteutti Tango Noir esitysvierailun ja Improcamera residenssin Patagoniassa Argentiinassa. Vierailu päättyi Still Moving ensi-iltaan Puerto Madryssa.

Minna & Martin
As2wrists dance company

2FilmDance


As2wrists Dance Company on tuottanut useita lyhyt tanssidokumentteja, jotka on kuvattu Etelä-Amerikassa, Suomessa ja Englannissa.

A Step in the Tangocean

A step in the Tangocean on tanssidokumentti koreografien tutkimusmatkasta tangon alkulähteille. Dokumentti on kuvattu Buenos Airesissa. Sitä on esitetty useilla festivaaleilla. Lisäksi dokumenttia on esitetty osana Tango Noir teosta.
Ohjaus: Martin Heslop, Minna Tuovinen, Silvina Szperling
Kuvaus: Martin Heslop
Editointi: Martin Heslop, Minna Tuovinen


A Postcard from Paracuru

A postcard from Paracuru kertoo pienessä, brasilialaisessa kalastajakylässä toimivan tanssiryhmän tanssijoista ja heidän elämästään. Dokumentti on kuvattu Paracurussa, Kollis-Brasiliassa.
Ohjaus: Martin Heslop, Minna Tuovinen, Silvina Szperling
Kuvaus: Martin Heslop
Editointi: Martin Heslop, Minna Tuovinen


Rheya Eiainako

Rheya Eiainako on saanut inspiraationsa Andrei Tarkovskin Solaris elokuvasta. Se on koreografien Helsingin Jätkäsaaressa kuvaama lyhytvideo, jossa kamera seuraa pariskunnan tapahtumia. Paikalla on vain pariskunta.
Ohjaus, kuvaus, editointi: Martin Heslop, Minna Tuovinen


The tourists

The tourists on kuvattu Skyen saarella Skotlannissa.
Ohjaus, kuvaus, editointi: Martin Heslop, Minna Tuovinen
Minna & Martin